Veehouderij concept​
​
In grote delen van de wereld worden Angus runderen op grote schaal gehouden. De dieren zijn makkelijk te houden en het vlees is van goede kwaliteit. Alleen in Nederland is grond duur en wordt vleeskwaliteit niet goed betaald in bestaande uitbetalings tabellen van de slachterijen.
De huidige ontwikkelingen in de veehouderij maken Angus echter zeer interessant voor de toekomstige veehouderij in Nederland. In samenwerking met Gebrs. Fuite heeft Dutch Angus een concept ontwikkeld waarbij veehouders verder kunnen op duurzame wijze en waarbij de veehouder een extra bonus ontvangt voor de runderen.
Gebrs. Fuite heeft eigen slachterijen en mogelijkheden om Angus runderen met meerwaarde op de vleesmarkt af te zetten. Hierdoor kan een extra bonus worden betaald aan de veehouder waardoor het houden van Black Angus runderen een interessant alternatief is voor gangbare rassen.
​​
De runderen van Dutch Angus komen van geselecteerde boeren en leveranciers om constante levering en kwaliteit te garanderen. Ook is er een eigen boerderij in Leur (Gld.) waar de Nederlandse Black Angus runderen op ieder moment kunnen worden bezocht.
Voorwaarden​
​​
Certificering
Alle deelnemende bedrijven dienen Qlip of KIWA gecertificeerd te zijn.
​Dutch Angus Genetics
Dutch Angus heeft een speciale Angus stier geselecteerd voor het programma met een goede balans tussen gemakkelijk afkalveren en groei van karkas en vleesaanzet. Alle dieren in het project met deze vader verdienen een extra bonus. Dutch Angus neemt haarmonsters om afstammingen te controleren. De moederdieren dienen melkkoeien of vleeskoeien te zijn.
​
Gender
Alleen vrouwelijke dieren en ossen komen in aanmerking voor de maximale bonus, op stieren wordt gekort in de uitbetaling.
​
Leeftijd
De dieren dienen tussen de 20 en 28 maanden slachtrijp te zijn. In overleg met de veehouder bepaalt Dutch Angus wanneer de dieren naar de slacht gaan.
​
Aantallen
Het minimale aantal dieren per bedrijf dat per jaar afgeleverd dient te worden is 20 dieren.
​
Weidegang
Weidegang is een verplicht onderdeel van het programma. Alle dieren dienen minimaal 150 dagen per jaar geweid te worden.
Medicijngebruik
Al het medicijngebruik dient in het logboek te worden bijgehouden.
​
Controles
Dutch Angus bezoekt minimaal 2 x per jaar de deelnemende bedrijven en voert controles uit.
​
Advies
Dutch Angus geeft voeradviezen. De afmestbrok dient de speciaal ontwikkelde Dutch Angus brok te zijn.
Bonus​
​
Basis
De basisprijs voor een Angus rund is de Vee & Logistiek notering voor slachtkoeien. Deze notering geldt voor levering in de week na publicatie.
​
Dutch Angus bonus
Een geregistreerd Angus dier rechtvaardigt een bonus van Euro 0.45 per kg geslacht gewicht. Wanneer de genetica van Dutch Angus afkomstig is, wordt een extra bonus van Euro 0.15 per kg uitbetaald. Tot slot kan er nog eens Euro 0.15 per kg bonus worden behaald bij optimale vetbedekking en totaal slachtgewicht.
De totale bonus kan daarmee uitkomen op Euro 0.75 per kg geslacht gewicht.
​
Classificatie
Ieder dier zal worden geclassificeerd voor karkas, vetbedekking en totaal geslacht gewicht. Vraag uw vertegenwoordiger voor meer informatie over de uitbetalingsmatrix.
Hoe werkt het?​
​​
Lidmaatschap
Kosten voor lidmaatschap bedragen eenmalig Euro 175,-. Hiervoor krijgt u:​​
-
Een welkomstpakket voor deelname aan het concept
-
De mogelijkheid om dieren te registreren voor de Dutch Angus bonus
-
Terugkoppeling van informatie over de slachtdieren
-
Regelmatige updates van het project
​
Bovendien wordt u 1x per jaar uitgenodigd voor de Dutch Angus dag. Een gezellige, informatieve Angus dag ergens centraal in Nederland voor alle deelnemers.
​
Dierregistratie
Een Angus kalf wordt direct na geboorte opgegeven bij Dutch Angus. Vanaf dat moment is het dier bonuswaardig op het moment van slacht. Het dier kan ook verhandeld worden, maar dient wel in Nederland te blijven en de eigenaar zal altijd bekend moeten zijn bij Dutch Angus.
INFORMATIE AANVRAGEN​
​
Laat uw gegevens hier achter en wij nemen spoedig contact met u op.
​
Kijkt u in de tussentijd naar onderstaand filmpje voor een impressie van Angus in Nederland.