Over Dutch Angus

Black Angus vlees staat voor kwaliteit en wordt om die reden steeds populairder. Door de grote vraag naar Black Angus vlees wordt het vanuit alle uithoeken van de wereld ingevlogen. Dit terwijl in Nederland ook Black Angus runderen worden gehouden.


Daarom is Dutch Angus in 2012 opgericht. Om de uitdaging aan te gaan om het aantal Black Angus runderen verder te laten groeien en hiermee een lokaal alternatief te kunnen bieden voor geïmporteerd Black Angus vlees. Als Dutch Angus zorgt voor goede afzet, verdienen de boeren meer en kunnen wij garanderen dat het Black Angus vlees op natuurlijke wijze tot stand komt. Zo kan belasting voor het milieu worden verminderd en is betere controle op kwaliteit en dierenwelzijn mogelijk.

De runderen van Dutch Angus komen van geselecteerde boeren en leveranciers om constante levering en kwaliteit te garanderen. Ook is er een eigen boerderij in Leur (Gld.) waar de Nederlandse Black Angus runderen op ieder moment kunnen worden bezocht.

Angus bee
Aberdeen Angus koeien

Aberdeen Angus

Aberdeen Angus is een een rundveeras dat rond het midden van de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gefokt. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen. Black Angus is de naam van de zwarte variant van het Angus ras. De meeste Angus runderen zijn Black Angus, al bestaan er ook rode 'Red Angus' runderen. Met name in de Verenigde Staten zijn de Aberdeen Angus runderen populair om te houden voor hun vlees. Maar tegenwoordig winnen ze ook in de rest van de wereld aan populariteit, zoals nu ook in Nederland.

De runderen

Black Angus runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en hun vermogen te kunnen opgroeien op schrale gronden. Het ras staat dicht bij de natuur en gedijt het best in natuurgebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten te vinden is. Omdat de dieren weinig voeding nodig hebben, worden ze ook snel te vet wanneer ze zouden worden 'vetgemest'. Ze kunnen dus maar beter rustig opgroeien.

 

Het vlees

De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Aberdeen / Black Angus ras, is de uitzonderlijke kwaliteit van het Black Angus vlees. Restaurants zetten het graag op de menukaart. Dit heeft te maken met de marmering van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaakaroma's vasthoudt, wat het zo lekker maakt.

 
 

Black Angus

Black Angus is de zwarte variant van het Aberdeen Angus ras en tevens de oorspronkelijke en genetisch dominante variant. Naast Black Angus bestaat ook de rode 'Red Angus' variant met het recessief rode gen.

 

In de VS werden beide varianten tot 1917 in een enkel stamboek bijgehouden tot men besloot gescheiden stamboeken op te richten. Het doel was de Black Angus beter te kunnen promoten. In andere landen worden beide varianten in een enkel stamboek bijgehouden. Dit is ook niet zo gek, het vlees van Black Angus runderen is immers precies hetzelfde als dat van Red Angus runderen.

Aberdeen Angus koe

Premium Angus beef

ALL THE WAY FROM HOLLAND